promotion_new

Δράση : «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών», στο πλαίσιο του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Βόρειο Αιγαίο» 2021-2027.

Στόχοι

Η δράση «Προώθηση των πωλήσεων και κυρίως των εξαγωγών» στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτοί εξειδικεύονται για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ), μέσω της στήριξης υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, θα βαθμολογείται επιπλέον εφόσον τεκμηριωμένα συνδέεται με μια τουλάχιστον προτεραιοποίηση της RIS3 της ΠΒΑ και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να την εξυπηρετούν.

Με τη συγκεκριμένη Δράση επιδιώκεται:

✓ Η βελτίωση βασικών δεικτών ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

✓ Η βελτίωση ικανοτήτων των επιχειρήσεων με στόχο την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας.

 

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

Ο πίνακας με τον οποίο παρουσιάζονται οι επιλέξιμες στο πλαίσιο της Δράσης δραστηριότητες επισυνάπτεται σε ξεχωριστό ηλεκτρονικό έγγραφο.

Εξαιρούνται οι τομείς

  • 01 Φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες
  • 03 Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια

 

Δικαιούχοι

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Κλεισμένη πλήρης διαχειριστική χρήση, νοείται η χρήση για την οποία έχει προσδιοριστεί λογιστικά το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα και έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα (πχ έντυπα Ε3 & Ν) στην ΑΑΔΕ και η οποία έχει διάρκεια 12 μήνες.

 

Επιλέξιμες Ενέργειες / Δαπάνες

1. Δαπάνες προσωπικού (Με χρήση της κοινής στήριξης άρθρο 25 ΚΑΝ ΕΕ 1060/2021)

  • Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Έως 17.000€ – 1 ΕΜΕ)

2. Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων

  • Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας
  • Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου
  • Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός
  • Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων) (έως 50% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 50.000€)

3. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών

  • Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους (έως 3% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 9.000€)
  • Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service», «cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτού (έως 20% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Δαπάνες παροχής υπηρεσιών μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή/και διεργασιών (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα (Έως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 / Πιστοποιητικό)
  • Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας–Ετικέτας–Branding (έως 10% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Πνευματική ιδιοκτησία–Ευρεσιτεχνίες–Μεταφορά τεχνογνωσίας (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)

4. Δαπάνες Λογισμικού

  • Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού (έως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ)

5. Δαπάνες Προβολής, Προώθησης & Δικτύωσης (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)

Δαπάνες συμμετοχής ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις (έως 6.000 / έκθεση)

Λοιπά έξοδα προβολής – προώθησης και δικτύωσης

6. Έμμεσες Δαπάνες (Με χρήση της κοινής στήριξης άρθρο 25 ΚΑΝ ΕΕ 1060/2021)

Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου) (Υποχρεωτική κατηγορία)

 

Π/Υ και Διάρκεια Έργων

Από 60.000€ έως 300.000€

24 μήνες

 

Υποβολή Προτάσεων

Από 16/09/2024 ώρα 13:00 μμ έως 14/11/2024 και ώρα 15:00 μμ

hunters-race-MYbhN8KaaEc-unsplash

Δράση : «Επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Στόχοι

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, χρηματοδοτούμενων κατά τουλάχιστον με 50% από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών και δάνεια προερχόμενα από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή/και Ευρωπαϊκούς Χρηματοπιστωτικούς Θεσμούς (ΕΤΕπ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΑΑ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Καθορισμός Ύψους Δανείου

Το ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από το δάνειο του ΤΑΑ υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε (5) πυλώνες του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ, καθώς και την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα.

Α – Επενδυτικά σχέδια πράσινης μετάβασης

Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του ΕΣΑΑ, τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου

Ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων πράσινης μετάβασης, οι οποίες συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους (green tagging) του ΕΣΑΑ, ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 20%, 40%, 50%

Αντίστοιχη ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 30%,40%,50%

Β – Επενδυτικά σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού

Ύπαρξη προϋπολογισμού επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging) του ΕΣΑΑ, τουλάχιστον στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου

Ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες συνεισφέρουν στους ψηφιακούς στόχους (digital tagging) του ΕΣΑΑ, ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 10%, 20%, 40%

Αντίστοιχη ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 30%,40%,50%

Γ – Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας  – έρευνας & ανάπτυξης

Κάλυψη επιλεξιμότητας ενός τουλάχιστον δείκτη καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης και ταυτόχρονα ύπαρξη ελάχιστου προϋπολογισμού επενδύσεων καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης τουλάχιστον στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου

Ελάχιστος προϋπολογισμός επενδύσεων καινοτομίας – έρευνας & ανάπτυξης ως ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου            10%, 20%, 40%

Αντίστοιχη ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 30%, 40%,50%

Δ – Επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

Ύπαρξη υφιστάμενης ή νέας συνεργασίας, είτε δημιουργία νέου σχήματος που προκύπτει από εξαγορά / συγχώνευση.    Υφιστάμενες συνεργασίες Νέες συνεργασίες και εξαγορές /συγχωνεύσεις

Αντίστοιχη ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 30%, 40%

Ε – Επενδυτικά σχέδια εξωστρέφειας

Ύπαρξη εναλλακτικά:

  1. Μέσου όρου υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή τουλάχιστον στο 15% του κύκλου εργασιών (οικονομικά στοιχεία προηγούμενης τριετίας)
  2. Ελάχιστου προϋπολογισμού εξαγωγών του επενδυτικού σχεδίου τουλάχιστον στο 15% των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας)

Εναλλακτικά:

  1. Ελάχιστος μέσος όρος υφιστάμενης εξαγωγικής δραστηριότητας επενδυτή ως ποσοστό του κύκλου εργασιών (οικονομικά στοιχεία τριετίας)
  2. Ελάχιστος προϋπολογισμός εξαγωγών επενδυτικού σχεδίου ως ποσοστό των προβλεπόμενων συνολικών εσόδων του επενδυτικού σχεδίου (μελέτη βιωσιμότητας) 15%, 30%, 45%

Αντίστοιχη ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου 30%, 40%, 50%

Ειδικά για τις περιπτώσεις τουριστικών επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών, η ποσόστωση δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται αυτοτελώς στο 40%, ανεξαρτήτως οικονομικών στοιχείων του επενδυτή ή προβλέψεων εσόδων του επενδυτικού σχεδίου.

Αυτοτελώς, είναι επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών καταλυμάτων, επενδύσεων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων καθώς και συγκροτημάτων τουριστικών κατοικιών που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 ανεξάρτητες τουριστικές κατοικίες.

Δικαιούχοι

Προτάσεις χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων μπορούν να υποβληθούν από φορείς υλοποίησης που μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον δεν αποκλείονται λόγω καταστατικής ή πραγματικής έδρας (βλ. Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 159337 ΕΞ 2021 στα Σχετικά Αρχεία) και δεν ανήκουν στις αποκλειόμενες δραστηριότητες σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 159335 ΕΞ 2021 «Κριτήρια αξιολόγησης της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» (βλ. Σχετικά Αρχεία).

Σε περίπτωση νομικού προσώπου, ο Φορέας Υλοποίησης πρέπει να εμπίπτει και σε μία τουλάχιστον από τις εξής περιπτώσεις:

(α) να αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση ή

(β) να αποτελεί επιχείρηση στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας, η κρατική συμμετοχή είναι μικρότερη ή ίση του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ή

(γ) να αποτελεί  επιχείρηση, η οποία ανεξαρτήτως του ποσοστού κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιό της, έχει στην κυριότητά της ή/και διαχειρίζεται δίκτυα ενέργειας, που αποτελούν φυσικό μονοπώλιο.

Κάθε υποψήφιος επιλέξιμος Φορέας Υλοποίησης δύναται να υποβάλει παραπάνω από μία πρόταση έργου ή να συμμετέχει σε περισσότερους από έναν υποψήφιους επιλέξιμους Φορείς Υλοποίησης.

για την υλοποίηση των Ε.Σ.Δ.Ι.Μ., υπό τον όρο ότι συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το έτος 2050 και στην επίτευξη συναφών περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο προσδιορισθέν έδαφος και δεν οδηγούν σε μετεγκατάσταση.

Επιλέξιμες Ενέργειες / Δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες που δύναται να περιλαμβάνονται στα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και περιλαμβάνουν:

α. Γήπεδα αγορά, Γήπεδα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις), Διαμόρφωση γηπέδων. Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη εφόσον είναι συνυφασμένη με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

β. Κτήρια αγορά/κατασκευή, Κτήρια χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις).

γ. Εξοπλισμός αγορά/κατασκευή, Εξοπλισμός χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις).

δ. Οχήματα αγορά, Οχήματα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις).

ε. Άυλα αγορά/κατασκευή, Άυλα χρήση (αποσβέσεις/ συνδρομές).

στ. Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο (όπως προβλέπεται από τον ΓΑΚ2).

ζ. Μετακινήσεις/εξοδολόγια.

η. Υπηρεσίες τρίτων.

θ. Αναλώσιμα.

ι. Λειτουργικά έξοδα

ια. Κόστος κεφαλαίων.

ιβ. Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.).

ιγ. Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (Marketing).

Η αγορά γηπέδου είναι επιλέξιμη εφόσον είναι συνυφασμένη με το επενδυτικό σχέδιο και δεν ξεπερνά το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

Το άθροισμα του κεφαλαίου κίνησης και των δαπανών προώθησης και επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να χορηγούν πρόσθετα δάνεια, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού του δανείου συγχρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν μη επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

Π/Υ και Διάρκεια Έργων

Σταθερό επιτόκιο για το δάνειο ΤΑΑ

Το δάνειο ΤΑΑ έχει επιτόκιο που καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκειά του.

Σήμερα το ελάχιστο επιτόκιο είναι 0,35% για τις μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Εάν λαμβάνετε άλλες κρατικές ενισχύσεις για την επένδυση που χρηματοδοτείτε με δάνειο ΤΑΑ, μπορεί να προκύψει προσαρμογή του ελαχίστου επιτοκίου.

 

Διάρκεια από 3 έως 15 χρόνια

Η διάρκεια του δανείου ΤΑΑ είναι από 3 έως 15 χρόνια, ανάλογα με το είδος της επένδυσης.

Η διάρκειά του είναι ίδια ή μικρότερη από τη διάρκεια του δανείου Συγχρηματοδότησης.

anakoinosi drasis mme

Δράση : «Ταμείο Επιχειρηματικότητας – ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» – Ταμείο Δανείων

Στόχοι 

Το Ταμείο Δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, για να παρέχει στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Δικαιούχοι

Το Ταμείο αφορά επιλέξιμες –βάσει συγκεκριμένης λίστας ΚΑΔ– μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που έχουν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα.

Οικονομικά Πλεονεκτήματα Επιχειρήσεων

Η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το ταμείο (ήτοι το 40% εκάστου δανείου), δεδομένου ότι το ποσό αυτό του παρέχεται από το Ταμείο άτοκο.

Το Ταμείο δύναται να επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του (ήτοι το 60% εκάστου δανείου). Η επιδότηση αφορά στα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση) και μειώνει το επιτόκιο του Πιστωτικού Ιδρύματος κατά 3%, το οποίο αντίστοιχα απομειώνει το τελικό επιτόκιο του δανείου.

Κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο εκάστου δανείου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης (bps) ετησίως σε σύγκριση με τα επιτόκια που θα εφαρμόζονταν σε αντίστοιχη χρηματοδότηση χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου.

Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που δύναται να ζητήσει το Πιστωτικό Ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 100% του κεφαλαίου του δανείου.

Ανώτατα Ποσά Δανείου

Δράση        Κανονισμός Ενισχύσεων                          Ύψος Δανείου

1.1          De Minimis Καν. ΕE 2831/2023      από 20.000€ έως 1.500.000€

1.2          ΓΑΚ (Αρ.41) Καν. (ΕΕ) 651/2014     από 20.000€ έως 8.000.000€

2.1          De Minimis Καν. ΕE 2831/2023    από 10.000€ έως 500.000€

Διάρκεια Δανείου

Υποπρόγραμμα 1 για Επενδυτικά Δάνεια: Από 5 έως 12 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

Υποπρόγραμμα 2 για Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης ειδικού σκοπού: Από 2 έως 5 έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 12 μήνες.

detail-rice-plant-sunset-valencia-with-plantation-out-focus-rice-grains-plant-seed

Δράση : «Κατά προτεραιότητα εφαρμογή καινοτομιών κατά κανόνα μη τεχνολογικών από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης», στο πλαίσιο του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Βόρειο Αιγαίο» 2021-2027.

Στόχοι

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει καινοτομικές παρεμβάσεις για αναδιοργάνωση των παραγωγικών ή/και διοικητικών λειτουργιών των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, όπως τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (γραμμές παραγωγής, αναδιοργάνωση του συστήματος πωλήσεων ή/και της εσωτερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων με τροποποίηση του οργανογράμματος και των διαδικασιών λειτουργίας της επιχείρησης σε όλες τις οργανικές μονάδες της).

 

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

α) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

β) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εφόσον το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά

γ) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων

δ) τις ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις: i) όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων που αγοράζονται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις· ii) όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς

ε) τις ενισχύσεις που χορηγούνται για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, ιδίως δε τις ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και τη λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα

στ) τις ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών αντί εισαγόμενων.

 

Δικαιούχοι

Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV: «Ορισμός ΜΜΕ & Υπόδειγμα δήλωσης ΜΜΕ» της παρούσας πρόκλησης, που θα υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο.

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Κλεισμένη πλήρης διαχειριστική χρήση, νοείται η χρήση για την οποία έχει προσδιοριστεί λογιστικά το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα και έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα (πχ έντυπα Ε3 & Ν) στην ΑΑΔΕ και η οποία έχει διάρκεια 12 μήνες.

 

Επιλέξιμες Ενέργειες / Δαπάνες

  1. Δαπάνες προσωπικού
  • Πλήρες Μισθολογικό Κόστος Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (Έως 17.000€ – 1 ΕΜΕ)
  1. Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων
  • Εξοπλισμός για την προστασία του Περιβάλλοντος και Εξοικονόμηση Ενέργειας
  • Ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου
  • Παραγωγικός & Μηχανολογικός Εξοπλισμός
  • Ηλεκτρικά Μεταφορικά Μέσα (επαγγελματικής ή μικτής χρήσης έως εννέα (9) θέσεων) (έως 50% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 50.000€)
  1. Δαπάνες για Κτήρια, Γήπεδα, Εγκαταστάσεις & Περιβάλλοντα Χώρο (έως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Νέες εγκαταστάσεις ή αντικατάσταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων με νέες εγκαταστάσεις με υψηλότερη αποτελεσματικότητα στη χρήση ενέργειας και μείωση χρήσης συμβατικών καυσίμων
  • Κτηριακές παρεμβάσεις για μείωση κατανάλωσης ενέργειας, ύδατος, εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, αποβλήτων
  1. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών
  • Κόστος συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους (έως 3% του επιχορηγούμενου Π/Υ & έως 9.000€)
  • Υπηρεσίες προμήθειας/χρήσης Λογισμικού υπό καθεστώς «Software as a Service», «cloud computing» ή άλλο παρεμφερές αυτού (έως 20% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Δαπάνες παροχής υπηρεσιών μελετών ανάπτυξης προϊόντων ή/και διεργασιών (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Πιστοποίηση υπηρεσιών & διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα (Έως 3 πιστοποιητικά και έως 3.000 / Πιστοποιητικό)
  • Υπηρεσίες Σχεδιασμού Συσκευασίας–Ετικέτας–Branding (έως 10% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  • Πνευματική ιδιοκτησία–Ευρεσιτεχνίες–Μεταφορά τεχνογνωσίας (έως 40% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  1. Δαπάνες Λογισμικού
  • Λογισμικό και δικαιώματα χρήσης (licenses) προγραμμάτων λογισμικού (έως 60% του επιχορηγούμενου Π/Υ)
  1. Έμμεσες Δαπάνες (Με χρήση της κοινής στήριξης άρθρο 25 ΚΑΝ ΕΕ 1060/2021)

Έμμεσες Δαπάνες (7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου) (Υποχρεωτική κατηγορία)

 

Π/Υ και Διάρκεια Έργων

Από 60.000€ έως 400.000€

24 μήνες

 

Ποσοστό Επιδότησης

70%

 

Υποβολή Προτάσεων

Από 25/09/2024 ώρα 13:00μμ έως 05/12/2024 ώρα 15:00μμ

 

campaign-creators-774sCXD0dDU-unsplash

Δράση : «Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους σε επιχειρήσεις της στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στόχοι

Η δράση «Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους σε επιχειρήσεις της στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» προκηρύσσεται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 και συγκεκριμένα της Προτεραιότητας 5 «Κοινωνική Ενσωμάτωση και αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+)», του Στόχου Πολιτικής 4: «Μια πιο κοινωνική Ευρώπη μέσω της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης υποστηρίζεται η απασχόληση ανέργων με αυξημένα τυπικά προσόντα σε επιχειρήσεις, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σε επιχειρήσεις των τομέων καιτων κλάδων αιχμής της περιφερειακής οικονομίας, σύμφωνα με τις περιφερειακές απολήξεις της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Με τον τρόπο αυτό η δράση συμβάλει στην αύξηση συμμετοχής ανέργων στην αγορά εργασίας και παράλληλα υποστηρίζει την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό αυξημένων προσόντων με συνακόλουθο τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρήσεων και την τόνωση της τοπικής αγοράς εργασίας.

 

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

  • Να υποβληθεί μια και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ στην παρούσα πρόσκληση.
  • Να λειτουργεί αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα [Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή
  • Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 όπως ισχύει, Συνεταιρισμός] και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του Ν.4308/2014 (βιβλία Β΄ ή Γ’ κατηγορίας αντίστοιχα).
  • Να δραστηριοποιούνται, καθώς και να πραγματοποιήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
  • Να αποδεικνύεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης διαθέτοντας την κατάλληλη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια λειτουργίας σε ισχύ για τους ΚΑΔ που αφορούν στο επιχειρηματικό σχέδιο. Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, θα προσκομισθεί σχετική αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής. Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων δεν απαιτείται κάποιο δικαιολογητικό νόμιμης λειτουργίας, θα πρέπει να προσκομίσουν Υπεύθυνη Δήλωση που να αναφέρουν ότι: «για το σύνολο των δραστηριοτήτων του δικαιούχου δεν απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας ή βεβαίωση περί συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας ή γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας ή έγγραφο απαλλαγής άδειας λειτουργίας» με αναφορά στις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
  • Να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στους χώρους εργασίας ατόμων με αναπηρία.

 

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι, που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, είναι Υφιστάμενες Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες:

α) έχουν ιδρυθεί μέχρι 31/12/2023

β) δραστηριοποιούνται ουσιωδώς (Κύριος Κωδικός Δραστηριότητας ή Κωδικός Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότητας που συμπεριλαμβάνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3: ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)-RIS3 και διαθέτουν τον ΚΑΔ αυτό πριν την έκδοση της παρούσας πρόσκλησης.

 

Επιλέξιμες Ενέργειες / Δαπάνες

α/α

Επίπεδο εκπαίδευσης ωφελούμενου

Επιχορηγούμενο μηναίο μισθολογικό κόστος (Συνολικό κόστος εργοδότη)

Συνολικό επιχορηγούμενο μισθολογικό κόστος για 18 μήνες απασχόλησης(*)

1

Δίπλωμα/Πτυχίο Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.600€

33.600€

2

Πτυχίο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης/

Μεταπτυχιακό τίτλος

1.900€

39.900€

3

Διδακτορικό δίπλωμα

2.100€

44.100€

 

Π/Υ και Διάρκεια Έργων

Έως 47.200,00 € υπολογίζεται για την περίπτωση πρόσληψης 1 εργαζομένου

Από 18 μήνες πλέον 3 μηνών που δίνεται ως χρόνος εύρεσης και πρόσληψης του προσωπικού, ήτοι συνολικά 21 μήνες

Ορίζεται επίσης ως ελάχιστος χρόνος υλοποίησης της πράξης 12 μήνες.

 

Ποσοστό Επιδότησης

100% ένταση ενίσχυσης κάτοχο διδακτορικού διπλώματος και το 7% των έμμεσων δαπανών.

 

Υποβολή Προτάσεων

Από 21/10/2024 ώρα 13:00 μμ έως 17/01/2025 και ώρα 15:00 μμ.

 

 

dimosieusi drasis ite

Δράση : «Ταμείο Επιχειρηματικότητας – ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» – Ταμείο Εγγυοδοσίας

Στόχοι

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ  δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγυημένα δάνεια επενδυτικού σκοπού, δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού και δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού ανακυκλούμενης πίστωσης προς ΜμΕ.

Επιπλέον, παρέχει επιδότηση επιτοκίου ύψους 2% για τις επιχειρήσεις των περιφερειών της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και 3% για τις επιχειρήσεις των λοιπών περιφερειών της χώρας, για τα πρώτα δυο (2) έτη της χρηματοδότησης και τέλος, τα δάνεια παρέχονται με μηδενική προμήθεια εγγύησης.

 

Δικαιούχοι

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ διακρίνεται σε δυο (2) Υποταμεία και απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αναλυτικά:

Το Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» αφορά το σύνολο των ΜμΕ.

Το Υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» αφορά πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με έως 5 χρόνια λειτουργίας.

 

Οικονομικά Πλεονεκτήματα Επιχειρήσεων

Επιχορηγεί 100% την προμήθεια εγγύησης για όλη τη διάρκεια κάθε δανειακής σύμβασης.

Επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου του δανείου. Η επιδότηση αφορά τα 2 πρώτα έτη του δανείου (από την 1η εκταμίευση) και θα μειώνει το επιτόκιο του δανείου από 2% έως 3%.

Κάθε πιστωτικό ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο κάθε δανείου σημαντικά χαμηλότερα από το μεσοσταθμικό επιτόκιο της αγοράς.

Το ανώτατο ύψος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που μπορεί να ζητήσει το πιστωτικό ίδρυμα σε κάθε χρηματοδότηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί το 30% του κεφαλαίου του δανείου.

Για χρηματοδοτήσεις έως € 50.000, το πιστωτικό ίδρυμα δύναται να ζητήσει μόνο ενοχικές εξασφαλίσεις.

 

Ανώτατα Ποσά Δανείου

Δράση        Κανονισμός Ενισχύσεων                          Ύψος Δανείου

1.1          De Minimis Καν. ΕE 2831/2023      από 20.000€ έως 1.500.000€

1.2          ΓΑΚ (Αρ.41) Καν. (ΕΕ) 651/2014     από 20.000€ έως 8.000.000€

2.1          De Minimis Καν. ΕE 2831/2023    από 10.000€ έως 500.000€

 

Διάρκεια Ταμείου Εγγύησης

Υποταμείο – Επενδυτικά Δάνεια έως, Γενική Επιχειρηματικότητα – 5-10 έτη Καν. (ΕΕ) 651/2014  (άρθρο 21 παρ.18), 5-12 έτη Καν. (ΕΕ) 651/2014 (άρθρο 21 παρ. 3), Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων – 5-10 έτη  Καν. (ΕΕ) 651/2014 (άρθρο 22)

Υποταμείο – Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης Ειδικού Σκοπού έως, Γενική Επιχειρηματικότητα – 2-5 έτη

Υποταμείο – Δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού με ανακυκλούμενη πίστωση έως, Γενική Επιχειρηματικότητα – 0-3 έτη με ετήσια ανανέωση

 

Business,Man,Making,A,Presentation,At,Office.,Business,Executive,Delivering

Δράση : «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» καλύπτει χωρικά τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Στόχοι

Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης τα οποία συνοδεύουν το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, εφεξής ΠΔΑΜ 2021 – 2027. Στόχος του ΠΔΑΜ είναι να δοθεί στις περιοχές αυτές η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και η μετάβαση τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια

Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια, τα οποία υλοποιούνται στις περιοχές των Ε.Σ.ΔΙ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και εντάσσονται, ενδεικτικά, στις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • παραγωγικές επενδύσεις σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που οδηγούν σε οικονομική διαφοροποίηση, εκσυγχρονισμό και μετατροπή.
  • επενδύσεις στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και επενδύσεις προώθησης της μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιών.
  • επενδύσεις στην ανάπτυξη τεχνολογίας
  • επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα.
  • επενδύσεις στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, μεταξύ άλλων μέσω της πρόληψης και της μείωσης αποβλήτων, μέσω της αποδοτικής χρήσης των πόρων, της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης.

Προϋπόθεση για την ένταξη ενός επενδυτικού σχεδίου στο παρόν καθεστώς είναι να έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης σύμφωνα με την παρ. 2 του Άρθρου 14 και την παρ. 8 του Άρθρου 16 του Νόμου 4872 ΦΕΚ Α 247/10.12.2021 «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων του καθεστώτος ΔΑΜ είναι οι φορείς επενδύσεων, που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια, και έχουν τη μορφή εμπορικής εταιρείας. Από πλευράς μεγέθους δικαιούχοι είναι:

Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (σύμφωνα με τον ορισμό της Ε.Ε.).

Μεγάλες Επιχειρήσεις για παραγωγικές επενδύσεις, μόνο εφόσον οι επενδύσεις αυτές είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των Ε.Σ.Δ.Ι.Μ., υπό τον όρο ότι συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το έτος 2050 και στην επίτευξη συναφών περιβαλλοντικών στόχων, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο προσδιορισθέν έδαφος και δεν οδηγούν σε μετεγκατάσταση.

Επιλέξιμες Ενέργειες / Δαπάνες

α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού :

κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, και για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και στα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου,

αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός, επιχειρηματικής εγκατάστασης, υπό προϋποθέσεις.

αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.

μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.

εκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού: μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων, συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας, που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης

του επενδυτικού σχεδίου υπολογίζεται για δύο (2) έτη από τη δημιουργία κάθε θέσης. Το ως άνω μισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη μόνο αυτοτελώς και εφόσον υλοποιείται αρχική επένδυση.

γ. Δαπάνες εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων

Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς ΜμΕ,

Δαπάνες για καινοτομία στις ΜμΕ,

Δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία για ΜμΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις,

Δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων,

 Δαπάνες για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων και

Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση.

Π/Υ και Διάρκεια Έργων

Τύπος επιχείρησης

Μεγάλες

Μεσαίες

Μικρές

Πολύ μικρές

Συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.Επ., Ο.Π κλπ

Ελάχιστος προϋπολογισμός

15.000.000 €

500.000 €

250.000 €

100.000 €

50.000 €

Ποσοστό Επιδότησης

Περιφέρειες (NUTS2)

Νομός/Περιφερειακή Ενότητα (NUTS 3) του Τόπου Εγκατάστασης

Μέγιστη ένταση περιφερειακών επενδυτικών ενισχύσεων

Μεγάλες Επιχειρήσεις

Μεσαίες Επιχειρήσεις

Μικρές Επιχειρήσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ

50%

60%

70%

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

50%

60%

70%

ΦΛΩΡΙΝΑ

50%

60%

70%

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ

50%

60%

70%

Υποβολή Προτάσεων

Αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες